Tiden før og etter KOMP

I en sentrumsleilighet i Gjøvik har Reidun Sataslaatten bodd godt i 10 år. Her kan hun, tross sine 93 år, komme seg ut på den nærmeste kaféen med venninner og gå litt rundt i nabolaget. Men hun tilbringer mye tid i leiligheten, og dagene kan bli lange. 

I et år nå har hun hatt en ny glede i livet. En skjerm på størrelse med en liten TV som hele familien er blitt begeistret for. Fordi den kobler dem sammen på en helt annerledes måte. 

Det er en såkalt KOMP, og den viser fram bilder som barn og barnebarn legger inn via sin smarttelefon. I tillegg kan de ringe til Reidun via KOMP`en slik at hun ser hvem hun snakker med på den store skjermen og kan føre samtaler via go´stolen.  

En dame skrur på en knapp på en KOMP - Klikk for stort bilde

«Her i familien snakker vi om tiden før og etter KOMP» forteller datteren Kirsti. Hun er den eneste av barna som bor i byen og besøker mora si nesten hver dag. Likevel føles det veldig godt å vite at det ikke er like ensomt for Reidun å være alene, og hvis Kirsti reiser bort føles det tryggere ved at hun kan ringe mora og faktisk se henne. 

Tettere kontakt for hele familien

KOMP`en gir som nevnt ikke bare glede for Reidun som har den stående i stua si. «Ved at jeg har KOMP, blir det til at vi alle har mer kontakt og er oppdatert på hverandres liv» forteller Reidun. 

Det blir nesten som familiens interne instagram. «For å legge inn og dele bilder går vi enkelt inn på en APP hvor vi kan laste opp bilder vi har på mobilen, eller ta bilde der og da» forklarer Kirsti. Så velger en hvor lenge bildene skal ligge. «Vi lar dem ligge i 7 dager og mor er fornøyd med det. Noen ganger finner jeg frem gamle bilder som jeg sender, og så er vi flinke til å ta bilder hvis vi samles og mor er med». 

Enkel i bruk

For Reiduns del er KOMP`en enkel å bruke. «Den står rett og slett på hele tiden, og hvis det ringer svarer den av seg selv.  Dersom jeg skal slå den av, skrur jeg bare på denne knappen» viser Reidun oss. En knapp som minner om en gammel radio.  

Fra USA til Fagernes - rett inn i stua

Og slik holder familien kontakt på en helt ny måte – fra barnebarnet i USA, sønnen og familien i Danmark, barnebarn og oldebarn i Oslo eller på Fagernes. Alt med utgangspunkt i KOMP`en på Gjøvik.