Ung i Gjøvik

Tenk at jeg skulle få det så fint!

Tenk at jeg skulle få det så fint!

For tre år siden kunne Astrid gjøre noe hun hadde drømt om lenge. Etter å ha bodd i hus hjemme i Mustadroa i 50 år flyttet hun til en ny leilighet sentralt på Gjøvik. Selv trodde hun ikke hun skulle bo så fint noen gang.

Astrid forteller om en ny hverdag, hvor hun kan gå overalt – til butikken, biblioteket eller tannlegen. Og når hun kommer hjem fra en av sine mange aktiviteter, kjenner hun hvor deilig det er å bare slappe av og ikke måtte tenke på alt som må gjøres i huset. Leiligheten har alt hun trenger, bilen parkerer hun rett utenfor og heisen gjør at hun kan bo her selv om helsa skulle bli dårlig. “Det er så lettvint og herlig her” sier Astrid.

Tok opp lån

Da Astrid ble alene hjalp barna henne med kjøp og salg av bolig. “Leiligheten kostet jo det dobbelte av huset jeg hadde. Likevel sier sønnen min at jeg bor billigere nå” forteller Astrid. Hun forklarer: “Jeg hadde jo for stort hus til bare meg, og det måtte både varmes opp og vedlikeholdes. Det er jo noe som skal ordnes hele tida når en har hus”.

Astrid føler seg heldig som fikk hjelp av sønnen og døtrene. Før hun fikk solgt huset, delte de på et lån for å få kjøpt leiligheten. Men da hus-salget var overstått og Astrid la inn sparepengene, kunne hun ta over lånet selv.

Aldersvennlig bolig

Med overgang fra hus til leilighet må en del møbler og ting bort. “Da jeg flyttet, kunne jeg kvitte meg med alle tingene jeg ikke har bruk for. Det er en herlig følelse” erkjenner Astrid. Nå har hun akkurat det hun trenger, og ikke noe mer. I leiligheten har hun ingen tepper eller blomsterpotter på gulvet. “Det er helt bevisst at det skal være snublefritt her” kommenterer hun.  

Dørene i leiligheten er brede nok, badet er passe stort og har dusjdører. Slik er hun sikret å kunne bli boende selv om hun skulle trenge hjelp en dag. “Balkongen her er akkurat stor nok hage hvor jeg har blomster om sommeren, og ettersom jeg bor i 2.etasje er det ingen som kan komme seg inn” forklarer Astrid.

Blir kjent med nye folk

Astrid er ikke typen som kjeder seg, for hun er ei aktiv dame. I Gjøvik har hun dessuten fått ei ny venninne som hun ser hver dag: “Vi går på turer i skogen eller i byen. Og føler vi for å ta en kaffe et sted, så gjør vi bare det”.

Mustadroa drar hun tilbake til regelmessig på både trim og strikkekafé. Men hver gang hun kommer hjem til leiligheten sin kjenner hun på hvor godt hun har det der: “Da låser jeg meg inn her, setter meg ned og slapper av mens jeg slipper å tenke på alt som må gjøres”.