Smartklokka gjør at jeg føler meg trygg

«Jeg har vært heldig med helsa til å være så gammel som jeg er» forteller 83 åringen oss.

Den tidligere fysioterapeuten Kari Ulsaker Kruge kan mye om helse, og har alltid passet på å være i aktivitet. Både i jobb og på fritiden. Hun liker seg best ute i frisk luft og går turer både i fjellet, i skogen og i byen. Om vinteren går hun på ski, alene.

«Jeg går hver dag, og det blir som regel rundt 5 - 10 kilometer» forteller Kari. Og hun føler seg alltid trygg. For på armen sitter en smartklokke.

«Det var ei venninne som først fikk en slik. Og da jeg opplevde at noen nær meg fikk slag, begynte jeg også å tenke på hva jeg kan gjøre for å føle meg trygg. Så da gikk jeg til innkjøp av ei slik klokke».

 

Senior med smartklokke på armen - Klikk for stort bilde

Hun valgte Apple Watch ettersom hun hadde iPhone fra før. Så nå har hun både klokke, telefon og nettbrett som er «synket» og «snakker sammen». Det vil si at hvis noen ringer på telefonen, ringer det også på klokka og nettbrettet. Eller hvis hun tar et bilde med telefonen, så lagres det også automatisk slik at hun ser det på de andre to enhetene.

 

Hver duppedings har hun til hvert sitt bruk. «Med ipaden leser jeg aviser, ser på film, bestiller reiser eller konsertbilletter, mens med telefonen sjekker jeg nettbanken og ringer» forteller Kari. «Og så er det jammen fint at det er så lett å ha kontakt med barn og barnebarn! Da bruker jeg Whatsapp og Facetime slik at vi kan se hverandre når vi ringer».

Men det er klokka vi er mest interessert i å høre om ettersom den faktisk bidrar til at Kari kan leve et aktivt liv, men fortsatt føle seg trygg.

«På klokka har jeg alle appene som jeg har på telefonen, så jeg får varsel om ny epost eller at noen ringer. Men den kan også måle EKG og registrere puls ved hjerterytmeforstyrrelser. Denne funksjonen er kanskje for spesielt interesserte, men jeg har brukt den ved et par anledninger og kunne følge med på at noe var galt med kroppen» forteller Kari.

Men den viktigste hjelpen er at den fanger opp om du faller. Da spør klokka «Har du falt og slått deg» og skjermen viser mulighet til å ringe 112 eller velge at «Det gikk bra». Hvis du ikke trykker på et av alternativene, ringer den 112 av seg selv.   

 

Smartklokke med SOS varsel - Klikk for stort bilde

 Noen av smartklokkene kan varsle når du faller og du kan enkelt velge å kontakte 112.

 

 

Kari har flere ganger fått kjenne på hvilken trygghet klokka gir henne. Sist i vinter da hun gikk på ski og uhellet var ute. «Jeg falt i en bakke, og ble veldig forfjamset. Etter hvert merket jeg at klokka og telefonen i lomma vibrerte. Og ettersom jeg drev og fomlet med skiene hadde jeg ikke fått trykket bort varslet, så plutselig snakket jeg med 112» erindrer Kari før hun fortsetter: «Jeg visste at det gikk bra, så jeg svarte dem at det var fint med meg. Men de ville vite at jeg var helt sikker før de la på. Så da kjente jeg meg godt ivaretatt».

Men hva med følelsen av å bli overvåket, lurer vi på. «Så lenge jeg ikke har noe å skjule, er jeg ok med at det registreres hvor jeg befinner meg. Fordelene veier opp for det!» svarer Kari.

Enkel teknologi

Med både klokke og telefon føler Kari på en slags dobbeltforsikring ettersom hun kan ringe med klokka i de tilfellene hun ikke kommer til telefonen. Og denne teknologien mener hun alle kan få til.

«Jeg hadde som sagt iPhone fra før, og da jeg kjøpte klokka fikk jeg hjelp i butikken til å få alt satt opp og synket sammen» forklarer Kari. «Jeg hadde også ett år gratis hjelp da jeg kjøpte den, men det har jeg ikke benyttet meg av, for jeg liker å finne ut av ting selv».

Det eneste hun har trengt hjelp til, var å få koblet opp høreapparatet. Hun forklarer oss: «Inne på denne appen kan jeg nemlig styre hva jeg skal høre i ørene. Enten det er samtale i et rom, tv`en eller mobilen. Så når noen ringer, hører jeg det også i høreapparatet, så jeg trenger ikke ha på lyden!» ler Kari.

Forberedt på alderdommen

Kari er en av de som har tatt grep i tide, og flyttet for noen år siden fra rekkehus til leilighet med heis. «Jeg kastet ut badekaret på badet og har nå god plass med dusjvegger i stedet. Ellers er leiligheten på ett plan og jeg har heis slik at jeg kan rulle rett ut» smiler Kari.

«Vi er jo alle nødt til å forberede oss på å klare oss selv og forebygge der vi kan. For det blir ikke lettere å få sykehjemsplass i fremtiden, og det beste er jo å bo hjemme så lenge en kan».

I den aldersvennlige boligen sammen med den smarte klokka, er Kari godt rustet til et aktivt liv hvor hun føler seg trygg. Trygg nok til å dra på hytta alene og fortsatt vite at skulle noe skje, så får hun raskt tak i hjelp og de kan lokalisere henne ved hjelp av klokka.

Les våre andre tips for en bedre seniorhverdag!