Et bad for framtida

Skal du pusse opp badet er det lurt å tenke på hvordan det kan bli så funksjonelt som mulig. Til det beste for deg, men også for andre som tar over boligen en dag.  

En mann står med ansiktet vendt bort inne på et bad - Klikk for stort bilde

Mange eldre baderom har smal dør, høy dørterskel og dusjløsning som kabinett eller badekar. Det er lite egnet dersom du eller andre i familien får et funksjonsfall – enten midlertidig eller permanent. Sannsynligheten for at noe skjer er stor, og da er det dumt om badet setter stopper for om du kan fortsette å bo hjemme.  

Vi har fått med Jon Espen M. Hansen i GK Rør til å kikke på hvordan et bad fra årsskiftet -70/-80 tallet kan bli mer funksjonelt og hva det vil koste. 

«Dette er et typisk bad fra den tiden. Rommet har grei størrelse, så det er enkelt å få mer funksjonelt. Her foreslår jeg å sette inn et toalett ettersom det er separat wc i dag, fjerne dusjkabinettet og få på plass en bredere dør, uten høy terskel» forteller Jon. 

Elin Slåtsveen, ergoterapeut i kommunen, legger til: «Vi ser dessverre at badet er det rommet som ofte tipper lasset for om noen kan bli boende hjemme. Nyere boliger som er bygget med universell utforming kan brukes av alle, men i eldre boliger er det ofte uegnede baderom». Oppfordringen er derfor klar: «Skal dere gjøre noe med badet, så tenk gjennom de tipsene vi kommer med her. Da blir det enklere for så mange» sier Slåtsveen. 

Illustrasjonen viser GK Rør sitt forslag til forbedringer; et bad med bredere dør uten terskel, med toalett, en mer funksjonell dusjløsning med god plass, bred nok åpning i front og plassert rett på gulv for enkel adkomst. Bedre belysning og strømkontakt ved vask som nås fra sittehøyde er også med. Jon utdyper: «Når vi rehabiliterer bad river vi alltid helt ned til bjelkelag og isolasjon, før vi bygger nytt rørsystem. Da sikrer vi oss at alt er trygt og du kan ha en dusjløsning hvor du dusjer rett på gulvet».  

Pris fra 250.000 kroner

Prisen på nytt bad er fra kr 250.000,- - 300.000,-. Dette inkluderer alt - nytt rørsystem, flislegger, varmekabler i gulvet, flere elpunkter, ny belysning og nye møbler. «Med en slik løsning har du et godt baderom som varer i mange, mange år» konkluderer Jon i GK Rør.