En kaffeprat om brannsikkerhet

Som senior er du i risikogruppa for å omkomme i brann, og selv om de fleste kan litt om brannsikkerhet, er det kanskje noe du har oversett eller ikke har kunnskap om. Da kan et brannvernteam fra Frivilligsentralen komme og ta en kikk – slik at du er på den sikre siden.

I ett av teamene jobber Tom Tidemann og Jøran Ødegårdstuen. De synes det er meningsfullt å bidra til å sikre folk mot brann og konsekvensene det kan ha.  

I en toetasjes, grønnmalt enebolig sentralt på Gjøvik bor Dagny. «Her er nok det meste på stell, men det er greit med en sjekk likevel» smiler hun da vi møter henne i døra.

Tom har med seg en kurv med det som trengs til kaffepraten: infomateriell, eksempler på produkter og kaffe. Han starter med noen standardspørsmål: «har du alarm som går ut av huset?», «hvor ofte bytter du batterier i røykvarslerne?», «har du komfyrvakt?».

Hos Dagny er det meste i orden når det kommer til brannvern. For eksempel skriver hun opp dato for når hun skal bytte batterier i røykvarslerne, hun snur på alle brannslokningsapparatene en gang i året og har gjort seg noen tanker om rømningsveier. «Jeg sover jo i 2.etasje, men kan komme meg ut på et verandatak dersom jeg ikke kan bruke trappa ned» forteller hun.

«Dersom du er litt dårlig til beins anbefaler vi at du har et slokkeapparat ved inngangen til boligen, slik at den som kommer først til ved en brann får noe å slokke med» sier Tom. 

 

Kan ta fyr

Når det er tid for en sjekkrunde i huset til Dagny, tar vi oss spesielt god tid på kjøkkenet. Mange branner starter der eller i andre elektriske apparater. «Alt som er koblet til strøm kan ta fyr» minner Tom oss på. Nettopp derfor kan det være lurt å bruke en timer på løse elektriske apparater som strykejern, kaffetrakter eller vaffeljern.

Tom viser frem en som kan stilles inn på 15 – 60 minutter. «Du setter timeren i stikkontakta og støpslet inn i den. Apparatet som er plugget i slår seg da automatisk av» forklarer han mens han slenger på at den kan Dagny få av dem.

Slokkeapparater

Hvis uhellet først er ute, er det viktig å ha et brannslukningsapparat du vet du kan bruke. Mange av de som finnes i norske hjem er store og tunge. «Det er greit å ha testa ut, og hvis du synes de store er for tunge, finnes det også noen i mindre varianter på 2 kilo eller en enkel slukkespray på boks» forteller Jøran.

Kunnskapen til Dagny var ganske god, men på vei ut oppfordrer Jøran henne likevel: «Bare ring oss hvis du trenger hjelp med brannvern senere en gang!»

Bestill et besøk

Gjøvik Frivilligsentral avdeling sentrum
Øvre Torvgate 2, Gjøvik
Telefon: 61 15 85 55
E-post: frivilligsentral@gjovik.kommune.no

Tiltak for bedre brannsikkerhet

  • Få komfyrvakt på kjøkkenet og rengjør filteret i kjøkkenvifta regelmessig.
  • Sjekk røykvarslerne regelmessig og bytt batteri hvert år 1.desember.
  • Vurder optiske røykvarslere som detekterer brann tidligere enn ioniske.
  • Sjekk at du kan bruke slokkeutstyret i boligen.
  • Bruk «jukselys» i stedet for levende lys.
  • Pass på at alt brennbart er i god avstand fra panelovner.