Der ingen spørsmål er dumme

Internettkafé er kanskje den eneste møteplassen hvor det er helt greit å sitte med nesa i telefonen. Her kan alle få hjelp til det de plundrer med på sin smarttelefon, nettbrett eller pc.    

Annenhver torsdag arrangerer Seniornett Internettkafé på Frivilligsentralen i Gjøvik. Her møtes folk til en uformell dataprat og de som trenger å få løst noen problemer får veiledning av hjelpere som er til stede. “Folk trenger hjelp til helt dagligdagse ting” forteller leder Kjell Engen. “For eksempel å laste ned og ta i bruk apper, BankID, foto og bildebehandling eller lagring og gjenfinning av dokumenter”.  

Er online av nødvendighet

Vi tar en prat med Hans Einar Brekken fra Biri. Han har vært med på Internettkafé i flere år, og benytter anledningen til å få seg en bytur i samme slengen.  «Jeg er ikke mye online, bare av ren nødvendighet» forteller Hans Einar. «Jeg bruker det til å få betalt regninger og ikke så mye mer”. 

To menn kikker på en mobiltelefon sammen - Klikk for stort bilde

Men i dag har han et konkret behov som Kjell hjelper han med. Hans Einar jobber som jaktoppsyn og trenger å kunne rapportere inn elgkadaver han finner til viltnemda. “Til dette behovet er det flere muligheter, men vi fant ut at han kan bruke kompasset på mobilen og ta skjermbilde av koordinatene som han sender inn sammen med bildet av elgen” forteller Kjell.  

Nyttige miniforedrag 

I tillegg til hjelp og veiledning lærer Kjell bort et aktuelt tema på hver kafé. Selv om alle er velkomne på disse møtene, anbefaler Kjell at en blir en del av Seniornett. «Som medlem får du et veldig nyttig medlemsblad, og nyhetsbrev hver uke. I tillegg får du tilgang på en hjelpetelefon hvor de som hjelper deg kan gå inn og fjernstyre nettbrettet eller pc`en din og løse problemet direkte på din enhet» forteller Kjell entusiastisk.  

I samtale med Kjell gjør Hans Einar seg ennå en ny oppdagelse - å kunne søke med bilder i stedet for tekst. Han har nemlig sett en blomst i skogen som han ikke visste navnet på, og Kjell viser han Google Lens som gjør at du kan finne ut mer om det du ser eller har tatt bilde av.  

“Det er så mange muligheter for å bruke mobil og nettbrett til både nyttige og underholdene ting, så vi ønsker at så mange som mulig kommer seg online” avslutter Kjell på vei ut.  

Bli med på Internettkafé annenhver torsdag fra klokka 13.00-15.00 i Frivilligsentralens lokaler i Øvre Torvgate 2 på Gjøvik.   

Les mer på nettsiden til Seniornett Gjøvik.