Bygget om for å bli

Gjennom jobben sin som fysioterapeut besøkte Inger utallige hjem som krevde tilrettelegging. Da hun selv ble syk og skulle bygge om hjemme, hadde hun derfor planene klare. 

En dame i blå genser sitter ved et bord og smiler til kamera - Klikk for stort bilde

I 2021 fikk Inger diagnosen ME. Da hadde hun gjentatte ganger forsøkt å komme tilbake i jobb, i ulike prosentstillinger. Men helsa og viljen ville ikke det samme. Selv om det var tungt å svelge, innså Inger at hun kom til å bli bundet til hjemmet i stor grad fremover. Og hjemmet var huset fra 1975 som hun og mannen hadde kjøpt for 20 år siden, med mulighet til å bygge om til livsløpsstandard.

Spart opp penger

Da behovet for tilpasninger kom, hadde Inger og mannen midlene som trengtes. «Vi hadde spart penger for å kunne gjøre det skikkelig» forteller Inger. De har prioritert å bruke penger på å pusse opp huset og er så ikke interessert i verken hytte og sydenturer.

Med skikkelig mener Inger nye vinduer, etterisolerte vegger, nytt inngangsparti og helt ny rominndeling inne. Som også innebærer et flunkende nytt bad, kjøkken og stue.

Hun forklarer nærmere: «Ja, innendørs har vi revet alle vegger og fått det slik vi vil». Gjennom årenes løp hadde hun opparbeidet seg en rik erfaringsbank hun kunne plukke fra. Slik som ekstra god plass i gangen, skap med uttrekkbare skuffer, støvsugerinntak nedenfor vasken på kjøkkenet, stikkontakter høyere opp på veggen og skyvedører som går inn i veggen i stedet for ut i rommet.

Et kjøkken - Klikk for stort bildeDet gamle kjøkkenet var trangt og upraktisk.
Et kjøkken - Klikk for stort bildeNå har Inger fått det slik hun vil ha det.

Badet viktigste rommet

«Det er likevel badet som er det viktigste rommet, det må fungere» erkjenner Inger. «Før hadde vi toalett i gangen, men ved å rive ned vegger har vi nå fått bra størrelse på badet med god plass rundt toalettet og mulighet for vaskemaskin. Badet er uten terskel og har praktiske dusjdører». Alt er nøye gjennomtenkt. «Hvis jeg etter hvert må ha hjelp til dusjingen, er det viktig at hjemmesykepleierne kommer til. Riktig helning på gulvet gjør at jeg kan ha en stol plassert i dusjen uten at den vipper. Og så er foldedusjdørene geniale, ettersom de gir flere åpningsmuligheter».

En dame i blå genser holder i en åpen dusjdør - Klikk for stort bildeDe praktiske dusjveggene kan foldes i to slik at åpningen blir vid eller smal.
En dame holder i en mopp på kjøkkenet - Klikk for stort bildeEt støvsugerinntak under vasken gjør det enkelt å kvitte seg med smuss på gulvet.

Kan rulle rundt

Boligen til Inger har etter rehabiliteringen fått det vi kaller livsløpsstandard. Det innebærer at en kan bevege seg rundt, selv om en for eksempel trenger rullestol. Helt fra en går ut av bilen, over rampa som kan legges over inngangstrappa og rundt inni huset.

Byggmester Anders Vasveen i Gjøvik Byggservice kan fortelle at prosessen har vært lærerik for deres del. «Det er mye som er gjort i dette prosjektet som vi ikke alltid foreslår» forklarer han. «Men Inger har tenkt godt igjennom alle rommene og fått en bolig hun og mannen kan ha livet ut».

Og prisen?

«Hvis vi tar med alt arbeid og materialer, stort og smått, ender vi opp på kr 3.000.000,-» forteller Inger. «Du kan få gjort mange tilpasninger for en brøkdel av det vi har brukt. Det viktigste er å tenke gjennom hva som skal til for at boligen din fungerer dersom du får behov for hjelpemidler».

Men Inger og mannen valgte å «ta alt» når de først var i gang og har også fått nytt ventilasjonssystem, nytt vanninntak, nytt tak og varmepumpe. Et helt annet hus i grunn.

«Det hadde vært dyrere for oss å flytte i en ny tilpasset leilighet, men nå kan vi fortsette å bo i hjemmet vi er så glade i» smiler Inger fornøyd. 

Et 1.etasjers grått hus med veranda foran - Klikk for stort bildeInger har en rampe liggende klar til å dekke de to trinnene i utetrappa dersom hun får behov for det en dag.